16 Ocak 2018 Salı

Az Bilinenler - 3


986 yılında İtalya’da Carlo Petrini tüm dünyada yankı bulacak bir hareketi başlatır: Slow Food. Bu hareket geleneksel ve yerel yemek ile yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı hedefler ve teşvik eder.

Hareket çok bilinçli ve organize bir şekilde İtalya gibi yeme içme kültürü olan bir ülkede fast food zincirlerine bir tepki olarak başlar.

1989 yılında hareketin kurucu üyelerinden olan Falco Portinari, Komünist Manifesto’dan sonra yazılmış en iyi manifesto olduğu söylenen Slow Food Manifestosu’nu yazar.

1989 yılında Greve in Chianti’nin eski belediye başkanı Paolo Saturnini’nin vizyonuyla, Slow Food başkanı Carlo Petrini’nin de benimsediği ve Slow Food felsefesini kentsel boyuta, yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kentlerin kendilerini değerlendirmelerini ve farklı bir kalkınma modeli ortaya koymaları fikrini ulusal boyuta taşıyan Cittaslow (Yavaşşehir) hareketi oluşmuştur.

Tüketim odaklı hayatın insanlara mutluluk ve huzur getirmediği, insanların farklı bir yaşam biçimi aramaları kentsel boyutta Cittaslow hareketini ortaya çıkarmıştır. 

Günümüzde 30 ülkede 241 kente yayılan Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunmaktadır. İnsanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıkmıştır.


Türkiye’deki Yavaşşehirler: Akyaka, Eğirdir, Gerze, Gökçeada, Halfeti, Perşembe, Şavşat, Seferihisar, Taraklı, Uzundere, Vize, Yalvaç, Yenipazar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder